Wat is HSCT?

Een HSCT-behandeling is ontzettend belangrijk voor MS patiënten. Het zet tenminste het verslechteringsproces stop en vaak zullen een aantal klachten stoppen. Zo zijn er mensen die voorheen in een rolstoel zaten, die na de behandeling weer lopen. Maar hoe kan het eigenlijk dat de MS stopgezet wordt met een HSCT-behandeling?

De Hematopoëtische StamCelTransplantatie (HSCT) is een ingrijpende therapie.

Stamcellen zijn cellen in het lichaam die zich kunnen vormen naar een cel met een specifieke functie. De hematopoëtische stamcellen zorgen voor rode bloedcellen en kunnen zich zo vormen zodat ze helpen bij het immuunsysteem. Deze stamcellen bevinden zich in het beenmerg. En het beenmerg bevindt zich weer in de holtes van platte, grote botten, zoals het bovenarm, borstbeen en ribben, wervels en de bekken. Bij MS zit in het beenmerg een soort fout waardoor de cellen ‘helpen’ met het verslechteringsproces.

Tijdens de chemotherapie, die vier keer in deze behandeling plaatsvindt, zullen deze (foute) cellen worden vernietigd. Vervolgens worden er nieuwe behandelde hematopoëtische stamcellen in het beenmerg in gebracht. Die cellen zullen zich vervolgens weer delen en kunnen zorgen dat het bloed helemaal vernieuwd wordt. Door dit proces zal de MS hopelijk stop worden gezet.

De HSCT-behandeling wordt in Mexico uitgevoerd bij Clinica Ruiz, klik hier meer informatie.
En in de brochure Clinica Ruiz wordt goed uitgelegd hoe ze daar te werk gaan.